Občina LOG - DRAGOMER
Domov arrow Župan  
četrtek, 05. avgust 2021
Župan Natisni E-pošta

suminamŽupan občine Log - Dragomer je Mladen Sumina.

Intervju z Mladenom Sumino, županom občine Log-Dragomer

Občina Log-Dragomer je bila prej del občine Vrhnike, preteklo leto pa so se prebivalci naselij Lukovica, Dragomer in Log odločili, da ustanovijo svojo. Novoizvoljeni župan Mladen Sumina nam je v intervjuju povedal malo več o sami smiselnosti ustanovitve občine in kakšni so njihovi načrti za prihodnost.

 

Zakaj ste ustanovili novo občino? Kje vidite smiselnost ustanovitve, glede na to, da je letos financiranje občin s strani države nekoliko okrnjeno?

Svojo občino smo ustanovili, ker nismo bili zadovoljni s finančno porazdelitvijo proračunskih sredstev občine Vrhnika. Menili smo, da smo s tega vidika prikrajšani, kar kažejo predvsem ekološke razmere in problemi v našem okolju. Po novem Zakonu o financiranju občin gre za okrnjeno financiranje po zbrani dohodnini bogatih občin med katere sodimo tudi mi. Osnova financiranja občin ni več zbrana dohodnina v nekem okolju, ampak se uvaja financiranje na podlagi glavarine. Ponovno se uvajajo uravnilovke, centralizacija, skladi za nerazvite. To so po našem mnenju preživele in netržne oblike urejanja tovrstnih zadev.

Kako je spremenjen način financiranja s strani države vplival na proračun vaše občine?

Proračun naše občine bo, kot kaže, zaradi novega zakona okrnjen za 11 odstotkov, kar v grobem pomeni 250 tisoč evrov. Vendar pa v naši občini letos kljub temu ne bi smelo biti problemov z denarjem. Če bo šlo vse po načrtih, ga bo nekaj celo ostalo za večja dela v naslednjih letih, saj letos ne bo možno pripraviti ustrezne dokumentacije.

Je bil mogoče razlog za ustanovitev tudi politične narave?

Ne. Za urejanje lokalnih zadev je veliko pomembnejši podjetniški pristop. Če bi takšen pristop znala uveljavljati občinska vodstva, do drobljenja občin niti ne bi prihajalo. Kandidiral sem kot neodvisen kandidat, seveda pa sem tudi politik, saj je moja funkcija politična.

Kaj pa je namen ustanovitve vaše občine? Kaj bo sedaj drugače, ko ste samostojna občina?

Približno 1,25 milijona evrov proračunskih sredstev letno več investirano v naše okolje. Že to je dovolj velik razlog za lastno občino. Poleg tega ne smemo zanemariti problemov, ki so posledica neustreznega vodenje urbanistične in zazidalne politike. Mnogi med sosedski spori, še posebej med ljudmi iz urbanih okolij in lastniki kmetijskih zemljišč, so posledica neustrezne občinske politike. V bodoče bomo delali na tem, da se to popravi.

S čem mislite, da ste prepričali volivce?

Ni bilo kakšnega posebnega prepričevanja. Ljudje me poznajo kot krajana, podjetnika in predsednika krajevne skupnosti Dragomer-Lukovica. V obdobju vodenja krajevne skupnosti je bilo kar nekaj uspešno končanih projektov. Za vnaprej nisem obljubljal nesmiselnih in neizvedljivih stvari. Vedno sem se zavzemal za delovanje v skladu z zakonodajo in najvišjimi moralno-etičnimi vrednotami. Zaradi svoje načelne drže imam tudi kakšnega nasprotnika.Vaša občina je tudi na območju Krajinskega parka Ljubljansko barje.

Ste kaj seznanjeni s tem projektom?

S samim projektom še nisem bil natančneje seznanjen, vem pa, da Barje spada pod območje Natura 2000. Naša občina vsekakor pozdravlja take projekte in bo tudi po svojih močeh prispevala pri doseganju ciljev, kateri so tudi v interesu naših občanov.

Kaj pa načrti za prihodnost? Kakšni so vaši naslednji koraki?

Najprej moramo seveda urediti vse začetne administrativne in organizacijske zadeve in sprejeti osnovne akte občine. Nadaljevali bomo s pripravo dokumentacije za izgradnjo občinske čistilne naprave in kanalizacije odpadnih voda. Uredili bomo tudi občinski lokacijski načrt za urejanje hudourniških vodotokov in za podjetniško cono na Logu. Sodelovali bomo z direkcijama za ceste v zvezi z izgradnjo priključka na avtocesto v Lukovici ter hkrati urejali promet na regionalni cesti Ljubljana – Vrhnika. Poleg tega imamo v načrtu še veliko manjših projektov, ki čakajo na izvedbo. Ne smemo pa pozabiti na ustvarjanje pogojev za čim lepše medsebojne odnose med sosedi in v našem okolju nasploh.

 

Maja Cerar

 
OSNOVNI PODATKI
  grb_o_ld_150

Občina LOG - DRAGOMER
Dragomer, Na Grivi 5
p. p. 09
1358 Log pri Brezovici

tel.:  01/75 07 700
fax.: 01/75 07 705 
E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript

 
KOLEDAR DOGODKOV
Julij 2021 Avgust 2021 September 2021
po to sr ce pe so ne
Teden 30 1
Teden 31 2 3 4 5 6 7 8
Teden 32 9 10 11 12 13 14 15
Teden 33 16 17 18 19 20 21 22
Teden 34 23 24 25 26 27 28 29
Teden 35 30 31
ŠT. OBISKOVALCEV
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes23
mod_vvisit_counterTa teden351
mod_vvisit_counterSkupaj2363461
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk